Welcome to Avis

Kystriksveien - Langs verdens vakreste kyst

Kystriksveien passer for den som liker å ta seg god tid. Her kommer man tett på en dramatisk natur med fjell og titusenvis av øyer. Strekningen følger Fv17 som går hele veien fra Steinkjer til Bodø, men best utbytte får du av turen om du besøker noen av øyene. Underveis passer du Polarsirkelen og kjente severdigheter som Torghatten, De Syv Søstre, Svartisen og Saltstraumen er noe av det du vil oppleve langs veien.

Gjennom Namdalen til Namsos
Gjennom Namdalen til Namsos tar deg først gjennom Innherred og et frodig kulturlandskap. Ta deg gjerne tid til å kjøre Den Gyldne Omveg, en kort avstikker fra E6, like sør for Steinkjer. Langs veien finner du gårdsutsalg og galleri i et rikt utvalg. Ved utløpet av Namsen og innerst i Namsen fjorden ligger byen Namsos. Byen er tuftet på trelast og her ligger bla. Norsk Sagbruksmuseum. Fra byfjellet Klompen får du flott utsikt over Namsen, fjorden og byen. Ta deg også tid til å besøke Rock City senteret med utstilling om Trønderrocken.

Torghatten og Vega
Fv769 tar deg fra Namsos til den koselige kystbyen Rørvik. Her ligger kystkultursenteret Norveg som forteller kystens historie gjennom 10 000 år. Det enorme øyriket (ti-tusener av øyer) begynner her og strekker seg helt opp til Bodø. Geologien er spennende og det optimale stedet og oppleve dette er på øya Leka like nord for Rørvik. Turen fortsetter nordover og du kommer til Helgelandskysten. Det kjente landemerke Torghatten ligger lik utenfor Brønnøysund og er dagens mål. Trollfjell Geopark ligger i dette område, med Leka og Torghatten og Vega lengere ut i havet. Verdensarven Vegaøyene er et «must» på turen langs Kystriksveien. Enkelte dager går det båt ut til dunværet Lånan hvor fuglevokterne ivaretar gamle tradisjoner med dunsanking. Har du lyst på en førsteklasses dundyne er dette stedet å besøke.

Helgelandskysten og Svartisen
Den mektige fjellrekken De Syv Søstre ser du best fra Herøy og Dønna. Til disse to øyene kommer du med ferje etter å ha besøkt Petter Dass museet i Alstahaug. Flere ganger i uken går det RIB-turer «Ut i Øyan» fra Herøy. Tar du turen vil få nærkontakt med det enorme øyriket og mulighetene for å se havørn er stor. Etter å passert Polarsirkelen kommer du til Meløy og Norges nest største isbre. Tar du båten over Holandsfjorden kommer du tett på og kan til og med bli med på en guidet brevandring. På toppen av Glomfjellet ligger verdens største steinfyllingsdam. En enorm dam, et flott turområde og lett tilgjengelig med bilveg helt opp. Verdens sterkeste tidevannsstrøm Saltstraumen ligger bare en liten halvtimes kjøring sør for Bodø, langs Kystriksveien.