Welcome to Avis

Opplev kysten av Nord-Norge, Midnattsolens rike

Kystlinjen i nord tar pusten fra de fleste med en variert og kompakt natur med fjell, hav og rikt fugle- og dyreliv. Midnattssolen gir en ekstra dimensjon til det hele, og gjør naturen tilgjengelig 24 timer i døgnet. Det sies at du ikke skal sove bort sommernatta. Det begrepet må komme fra nord. Om du velger å sove den bort, eller gå fjellturen ved midnatt istedenfor middag, blir opp til deg. Mulighetene er der. Rundreisen vi foreslår bygger på det vi mener er highlights i denne regionen, i Nord-Norge. Best of Norway har vi kalt våre rundreiser. Denne er basert på en ukes reise fra Bodø, via Lofoten, Vesterålen og Senja før vi er framme i Tromsø. Alternativt velger du å oppleve mer av Nord-Norge ved å ta bilen med deg sørover igjen til Bodø på E6 gjennom Indre Troms og Narvik, forbi nasjonalfjellet Stetind og gjennom Hamsuns Rike Hamarøy. Ruten vi skisserer har korte reisedistanser daglig, men du må like å være på farten på denne reisen.

Bodø

Rundreisen starter i Bodø etter ankomst. AVIS har stasjon på Bodø Lufthavn og i Bodø Sentrum. Besøk Norsk Luftfartsmuseum, Norges nasjonale museum for luftfart. På museet kan du oppleve luftfart og luftfartens spennende historie på nært hold. Ta også en tur til Saltstraumen, 3 mil øst for byen imponerer verdens sterkeste malstrøm to ganger i døgnet. Verdt et skue! Fiskestangen kommer godt til rette her, alle tider av døgnet. En kjøretur i vestover fra Bodø bringer deg til Kjerringøy, en perle med et gammelt handelssted gjort om til et levende museum. For nordmenn også kjent som filminnspillingssted for flere storfilmer som gjengir livet noen hundre år tilbake.

Lofoten
Moskenesfergen tar deg med til den vestlige delen av øyriket Lofoten, kjent for sin dramatiske og vakre natur og Lofotfisket. Vi anbefaler et besøk på Lofoten Tørrfiskmuseum og Norsk Fiskeværsmuseum hvor du får lære mer om livet i Lofoten, fisken, mennesket og naturen hånd i hånd. Lonely Planet har ved flere anledninger fått satt denne delen av Nord-Norge på kartet, av en god grunn. For den turinteresserte, er mulighetene her mange for fjellturer, fisketurer og padleturer. Ta inn på Eliassen Rorbuer, en natt i et fiskevær med historie i veggene. Etter en natt i vestre delen av Lofoten går turen videre østover med besøk på Lofotr Vikingmuseum, et utendørs museum som gjennom utstilling, film og aktiviteter forteller deg historier fra vikingtiden basert på arkeologiske funn fra stedet. Et besøk i Lofoten uten Henningsvær er ufullkomment. Bli med på havørn- og selsafari med Lofoten Opplevelser og opplev det spesielle fiskeværet med alle dets små kunsthåndverksbutikker og sjarmerende bygg. Veien videre til Svolvær tar kun 30 minutter med bil, verdens minste urbane småby med flere restauranter som legger vekt på lokalprodusert mat på sin meny. Overnatt på Svinøya Rorbuer.

Vesterålen

Stå tidlig opp for å ta deg til hvalens rike Vesterålen. Øygruppa Vesterålen ligger nord for Lofoten, og byr på mange naturopplevelser i særklasse. Hvalen er regionens konge, og er grunnen til at mange bare må besøke denne øygruppen. Vesterålen er også en populær sykkel- og padledestinasjon. Overnatt på Andenes, du vil være full av inntrykk etter hvalsafari, og trenge en god natts søvn på Hotell Marmælen før turen går videre neste dag.

Senja og Tromsø
Senja ligger nordøst for Vesterålen. Fra Andenes tar du fergen over til Gryllefjord på Senja. Senja, Norges største øy, har flere perler på lur. Strender og dramatisk landskap tiltrekker besøkende. Overnatt på Hamn i Senja, og nyt midnattssola fra soveromsvinduet eller på en kveldstur. Kjør nordover og ta fergen fra Botnhamn til Brensholmen for å få seg vakre Sommarøya før ferden går videre til Tromsø, Nordens Paris – Universitets- og festivalbyen. Opplev Tromsø ved å ta Fjellheisen for et skue utover byen, og besøk Polaria for å lære mer om klima- og miljøforskningen som foregår i arktiske strøk.

Indre Troms og Narvik

Turen sørover tilbake til Bodø på E6 tar deg gjennom natur fra kyst til innland. Vi anbefaler et stopp på Polar Park, verdens nordligste dyrepark, nord for Narvik. Overnatt på Scandic Hotel Narvik, og besøk krigsmuseet. Videre sørover passeres nasjonalfjellet Stetind. Ved ankomst Bodø leveres bilen på Bodø Lufthavn.